Aanmelding
Als ouder kun je je kind aanmelden per telefoon, e-mail of het contactformulier op de website. Na de aanmelding neemt de therapeut telefonisch contact op met de ouder.
Kennismaking
Ouders worden uitgenodigd voor een intakegesprek. In het intakegesprek maken we kennis met elkaar en bespreken we de reden van aanmelding. Vervolgens doorlopen we de verschillende ontwikkelingsfases van uw kind en is er ruimte om de zorgen over uw kind te bespreken.
Spelobservaties
Na het intakegesprek start het speltherapieproces met 3 tot 5 spelobservaties in de spelkamer. In overleg kan er ook een observatie, van uw kind, op school plaatsvinden. Tijdens de spelobservaties staat het opbouwen van een veilige en vertrouwde relatie tussen het kind en de therapeut centraal. De therapeut volgt het kind in zijn spel en krijgt een beeld van de thema’s en belevingswereld van het kind.
Oudergesprek
Na de spelobservaties vindt er een gesprek plaats tussen de ouders en de therapeut. In het oudergesprek bespreekt de therapeut de thema’s die het kind laat zien. Ook wordt er besproken hoe ouders hun kind sinds de start van de speltherapie ervaren. Aan het eind wordt een behandelplan met doelen voorgesteld.
Vervolg van speltherapie
Speltherapie vindt elke week op dezelfde dag en tijd plaats. Een spelsessie duurt 45 minuten. In deze 45 minuten krijgt het kind de ruimte om op zijn eigen tempo thema’s te uiten, te ontdekken en uit te spelen. De therapeut volgt en verwoordt wat het kind laat zien. Op die manier krijgt het kind inzicht en komt er verdieping in de thema’s. Om de 5 á 6 spelsessie volgt er een oudergesprek waarin de voortgang en ontwikkeling van de therapie wordt besproken. Ook gaan we in gesprek over thuis, school en eventuele specifieke opvoedvragen.
Afronding
De speltherapie wordt geleidelijk afgerond als het kind, de ouder en de therapeut het eens zijn dat het kind op eigen kracht verder kan. Aan het eind van het speltherapieproces vindt er een eindevaluatiegesprek plaats met de ouders.
De wijze waarop het therapieproces kan verlopen is bij ieder kind verschillend en afhankelijk van de hulpvraag.
Vergoeding
- Door een fijne samenwerking en de contracten die praktijk Gezellig Stralen heeft met gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Oss, Boxtel en Vught kan de therapie volledig worden vergoed.
- Particuliere aanvraag. Weet dan dat de gemaakte kosten vrijgesteld zijn van BTW en vaak fiscaal aftrekbaar zijn.
- Sommige zorgverzekeraars vergoeden of komen tegemoet in een deel van de kosten voor speltherapie. Informeer hiervoor bij uw zorgverzekeraar.
- Vraag aan het sociaal wijkteam of je in aanmerking komt voor een PGB (PersoonsGebonden Budget). Met deze beschikking wordt de speltherapie volledig vergoed.
Ouders kunnen altijd contact opnemen met Praktijk van de Sanden om vragen te stellen over de verschillende mogelijkheden.
Klachtenregeling
Het kan voorkomen dat u als cliënt van mijn praktijk een klacht heeft over de geboden zorg. Mijn voorkeur gaat ernaar uit dat u deze klacht rechtstreeks met mij bespreekt. Mocht u dat om welke reden dan ook niet prettig vinden, dan bied ik u aan om gratis gebruik te maken van een onafhankelijke klachtenfunctionaris.
Het staat u vrij – indien de bemiddeling van de klachtenfunctionaris niet tot het door u gewenste resultaat leidt – u te wenden tot de onafhankelijke en door het ministerie van VWS erkende geschilleninstantie waarbij ik ben aangesloten. Mijn praktijk is geregistreerd bij een erkende geschilleninstantie. De geschilleninstantie is gemachtigd om bindende adviezen uit te brengen om zo tot een schikking tussen de partijen te komen. Eventueel kan ook een schadeclaim worden toegekend. Meer informatie vindt u via de website van het NIBIG (nibig.nl)Wanneer u een klacht heeft kunt u contact opnemen met het NIBIG via klachten@nibig.nl. Zij zullen u informeren over de mogelijkheden en eventuele verdere procedure.